Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планетите се строяват за парад

Пенчо Маркишки
Снимка: Личен архив

Започва красиво видимо подреждане в почти права линия на Венера, Меркурий и Марс, заедно с тънкия сърп на младата Луна (на 15 и 16 май). Явлението ще се вижда ниско над хоризонта в посока запад - северозапад. За района на София най-подходящо за наблюдение е около 21:40 часа на 14 май.

За учените Парадът на планетите няма да донесе някакви нови знания, но явлението е красиво и атрактивно за любителите астрономи, както за широк кръг любознателни хора, коментира пред Радио София Пенчо Маркишки. Той е астрофизик от катедра Астрономия на Физически факултет към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и автор на „Гид на любителя астроном“.

Той посъветва всеки, който проявява интерес към явлението, след залез слънце да бъде под открито небе без близки сгради, дървета или планински възвишения.

Маркишки отбеляза, ако забележим „влакче“ от движещи се светлинни обекти в небето, да не бързаме да се хвалим, че сме заснели НЛО, защото това са сателити, изстреляни от компанията на Илон Мъск.

Не всички гледат с добро око на проекта на Мъск, целящ да осигури интернет покритие на цялата планета, защото за бизнеса се посяга на общочовешки ресурс, без правен регламент, допълни астрофизикът.

В безплатния „Гид на любителя астроном“ може да се видят всички по-интересни небесни явления, които се очакват до края на годината – лунни и слънчеви затъмнения, метеорните потоци, планетни конфигурации и други.

На Софийския фестивал на науката (15 и 16 май) в София Тех Парк Пенчо Маркишки ще изнесе лекция за кометите.

Чуйте разговора с него на Ива Дойчинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна