Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е в списъка на наградите на Международния панаир на книгите в Лондон

Милена Делева
Снимка: личен архив

За първи път България попада в краткия списък на наградите на Международния панаир на книгите в Лондон. В заглавието на новината на сайта на Лондонския панаир е отбелязано, че за първи път влизат България и Сингапур в този шортлист.

"За нас е радостна новина, ние по-специално сме в категорията за художествен превод, като споделяме това място с Мозамбик и Сингапур", каза за БНР Милена Делева, управляващ директор на Фондация "Елизабет Костова".

Тази година няма да се състои Международният панаир на книгата в Лондон. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени онлайн.

Снимката е илюстративна        Снимка: БГНЕС

Фондация "Елизабет Костова" ще изпълни два нови проекта през юни.

"Единият проект се казва "Писатели-влияния", български и чуждестранни англоезични писатели да представят други значими писатели, които или ги вдъхновяват, или имат литературно приятелство, или имат директно влияние върху тяхната кариера и писане", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Милена Делева. 

Другият проект е свързан с една не толкова видима група от нашето общество - възрастните хора.

"Проектът се нарича "Да се чуем" и ще събере български писатели заедно с възрастни хора. Писатели ще създадат поезия или проза в кратка форма на база на телефонни разговори с възрастните хора. "Да се чуем" означава много неща, многопластово е. Покана за слушане на гласа на тези, които много често са забравени и изоставени в самота и изолация, още повече по време на пандемията". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна