Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов лидер на Юнионистката партия в Северна Ирландия

Арлийн Фостър (вляво) отстъпва лидерския пост в Юнионистката партия на Едуин Пуутс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едуин Пуутс бе избран за лидер на севенроирландската Демократична юнионистка партия. Той ще наследи Арлийн Фостър, която обяви, че се оттеля като лидер и първи министър на Северна Ирландия след вътрешнопартиен бунт срещу нейното управление.

55-годишният Пуутс, който е заемал няколко отговорни поста, в момента е министър на земеделието на Северна Ирландия. Негов съперник за лидерското място на юнионистката партия бе сър Джефри Доналдсън, който е лидер на парламентарната група в британската Камара на общините.

Надпреварата е била много оспорвана, след като стана известно, че при тайното гласуване 19 души са подкрепили Пуутс срещу 17 за Доналдсън.

Интересното при избора на Пуутс е, че той смята да остане министър на земеделието и да не става първи министър на Северна Ирландия, като номинира за този пост друг кандидат на Демократичната юнионистка партия.

Едуин Пуутс обеща да реформира партията и да бъде по-близо до редовите членове. От него се очаква да заеме по-твърда линия по отношение на Протокола за Северна Ирландия в сделката за Брекзит, отколкото тази на предшественичката му Арлийн Фостър. Голяма част от юнионнистите смятат, че Протоколът за Северна Ирландия откъсва провинцията от Обединеното кралство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна