Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да изпратите локацията си до ПСС при евентуален инцидент

Снимка: БГНЕС

Важно е всеки турист преди да предприеме поход в планината да се информира за обстановката и за опасностите на маршрута, който е решил да измине. Актуална информация се помества на сайта на Планинската спасителна служба. Информация може да бъде получена и на денонощния телефон на службата  963 2000 с код за София 02. 

"Всеки сезон в планината крие различни опасности като през пролетно летния сезон най-често инцидентите, които имаме са вследствие на подхлъзване при пресичане на заснежени улеи и преспи. Подценяването на тези улеи и преспи е много опасно, тъй като те обикновено свършват със скали, това води до много сериозен травматизъм на подхлъзналите се. Също така хората подценяват и условията във високите части на планината, защото в ниските части обикновено усещането за настъпващото лято е осезаемо, докато във високите все още е зима със значителна снежна покривка", каза за БНР дежурният в Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

Той заяви, че всеки турист преди да предприеме поход в планината трябва да се информира за обстановката там, за снежната покривка и опасностите на маршрута, който той е решил да предприеме.

"Ние даваме сведения за състоянието на планините на нашия сайт, както и по телефона даваме сведения за снежната покривка и опасностите на определени маршрути. Не може да се каже конкретно, че е много опасно да ходите сами в планините, дори когато са по-големи групи хора са се случвали неприятни инциденти. По-скоро, когато ходите сами в планините не трябва да предприемате рисковани действия, тъй като при настъпване на евентуален проблем ще имате по-малък шанс да се спасите, когато няма кой да ви помогне", допълни в предаването "Рано в неделя" Тотев. 

Повечето от туристите, които ходят на излет в планините, не знаят как чрез телефона си да изпратят мястото като локация при евентуален инцидент, подчерта Тервел Тотев:

"Начинът да изпратите координати е с приложението на ПСС - изчаквате да се заредят, натискате един бутон и те отиват в централния денонощен пост на ПСС, след което се обаждате да кажете за какво точно става въпрос и какъв е проблемът. С Google карта също можете да изпратите координати като изчакате да ви локализира телефона, приближите, след което натиснете върху точката, която сте вие, задържате малко и координатите се появяват в едно поленце на горната част на екрана - директно ги продиктувате на спасителя. Когато звъните на 112, ползвате цялата съществуваща мрежа на всички мобилни оператори, което много повече ви увеличава шансовете да се свържете със спешния телефон".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.