Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: ББР е играчка на властта

НАП е като самолетоносач - взема завоите бавно, заяви той

Снимка: БГНЕС

"НАП е консервативна и инертна система, тя е като самолетоносач - взема завоите бавно и ѝ трябва много време. За два месеца се съмнявам, че ще има някакъв скок или спад на приходите". Това заяви пред БНР финансистът Георги Кадиев, заместник-министър на финансите в правителството на тройната коалиция и бивш депутат от БСП. Той коментира кадровите промени, направени от служебните министри на финансите и икономиката.

Кадиев определи новите директори на НАП - Румен Спецов, и на Агенция "Митници" - Павел Тонев, като хора от системата и определи това като добър подбор. По думите му това не може да се нарече чистка, защото всеки финансов министър има право да назначи екипа, с който да работи.

Според него освободената директорка на НАП Галя Димитрова е трябвало да напусне поста още след теча на лични данни от НАП:

"Тогава беше задължително тя да поеме отговорността, а също и финансовият министър".

За смяната на Георги Костов като началник на Агенция "Митници" Кадиев заяви, че винаги е било спорно назначението му на този пост:

"Той никога не е трябвало да става шеф на "Митници", защото тя не са МВР, а е една много строго специализирана дейност с много трудно законодателство и почти цялата ѝ дейност е регламентирана от европейски директиви. ... Целта на Агенция "Митници" не е да мачка фирмите и да се бори с контрабандата - това е сигурно 5% от дейността ѝ, 95% е да обслужва фирмите".

Финансистът Георги Кадиев коментира и изнесената от министъра на икономиката Кирил Петков информация, че Българската банка за развитие (ББР) е раздала близо 1 млрд. лева кредити на 8 фирми, 4 от които са свързани с Делян Пеевски:

"Съгласно Закона за кредитните институции, нито една банка не може да предоставя повече от 20 % от капитала си на едно лице или на свързани лица. Подозирам, че тези фирми, свързани с Пеевски, са получили повече от 20% от общия кредитен портфейл".

По думите на Кадиев фактът, че Стамен Янев, който беше назначен от министър Кирил Петков за директор на Агенцията за инвестиции, е бил председател на Надзорния съвет на ББР, който е органът допуснал това неспазване на Устава на самата банка, очевидно има проблем. Според него Янев е трябвало също да бъде сменен, а не назначен за директор на агенция.

"ББР е играчка на властта, тя е ресурс за финансиране, портмоне на приближени на властта, едното име излезе - Пеевски. Освен ББР има и други играчки на властта - Държавната консолидационна компания, Холдинг ВиК, "Автомагистрали". Това са дружества с огромен ресурс, който се разпределя непрозрачно и обикновено стига в чекмеджетата и джобовете на управляващите".

Кадиев подчерта, че в ББР може бързо да започне промяна като се смени Надзорният съвет и след това се сложи таван на кредитите.

Интервюто на Снежана Иванова и Марта Младенова с Георги Кадиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна