Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Добромир Димитров: Иновацията ще стане част от ежедневието на МУ Плевен

Проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет в Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

Професор Добромир Димитров е новоизбраният ректор на Медицинския университет в Плевен.Той спечели доверието на Общото събрание почти с пълно единодушие с програма под мотото „Приемственост и новаторство за устойчиво развитие“.

Той е лекар и учен от бъдещето, проф. Добромир Димитров е свързан с последните постижения на световната хирургия и оперира с роботи и фокусиран ултразвук в Хайфу хирургията. Участва в световни форуми, сред създателите е на всички иновации в плевенския университет. Ръководител е на Кръжока по онкохирургия от 9 години.

"Медицинският университет Плевен стои изключително стабилно на картата на висшето образование. Влязохме в топ 10 на висшите учебни заведения в страната по цитираност на науката, което е голям атестат. Говори за съвременност, за актуалност на научните постижения. Университетът е изключително търсен от кандидат-студентите. Тази година повече от 800 души са били на предварителен изпит. В тези години на липсващи кандидат-студенти и намалена раждаемост на поколенията в България това е също висок атестат", каза за БНР проф. Добромир Димитров.

Той коментира, че неговата цел е иновацията да стане част от ежедневието на Медицинския университет в Плевен.

"Искам да разгърна на по-широк фронт иновациите, не само в областта на хирургичните науки. Да направя така, че генетиката, персонализираната медицина, 3D принтирането да станат ежедневие за нас и да дадем някои новаторски  промени в тези области. Политика на по-широк фронт", допълни в предаването "12 + 3" проф. Димитров.

 Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна