Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Дарина Зиновиева: С оглед на законодателството България добре се справя с пандемията

Проф. Дарина Зиновиева
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Темата е важна с оглед на това, че целият свят се намира в ситуация за овладяване на пандемията и в тази връзка искахме в един такъв курс да обединим всички правни норми, които регулират здравеопазването в международен аспект, които касаят по-специфичните хипотези в една кризисна ситуация“, каза в „Преди всички“ проф. Дарина Зиновиева от Юридическия факултет на Пловдивския университет преди курса за обучение на тема „Медицинско право, здравеопазване и национална сигурност“.

„Макар че все още сме в извънредна епидемична обстановка, ние не сме по-малко критични към здравната услуга, която получаваме. Защото министърът на здравеопазването и управителят на НЗОК, които са компетентните лица по здравното законодателство, както и МС при извънредната епидемична обстановка, издадоха нужните заповеди, които регулират здравеопазването в тази ситуация, поясни проф. Зиновиева.

В тази връзка от март до май месец около 60 са заповедите на министъра на здравеопазването. Една от тях касае непрекъсването на лечението на лица с хронични и тежки злокачествени заболявания, паралелно с лечението на пациенти с Covid-19, разясни още тя.

По думите на проф. Дарина Зиновиева в такава ситуация се вземат под внимание равномерното разпределение на здравните услуги. За това спомогна и вече действащата Национална здравна карта. Според нея за целта е бил приет и Законът за извънредното положение, за да се сглоби така здравната система, че да не блокира.

"В този смисъл, тъй като съм правила сравнителни правни анализи, много държани и то развити, като Великобритания, Франция, Испания, не бяха подготвени с постоянно законодателство за пандемията. И те бяха в ситуация да приемат закони за коронавируса и други различни мерки в подкрепа на болничната помощ. Докато има държави като САЩ и Руската Федерация, които имат постоянно действащ Закон за извънредното положение. Това улесни държавите при управлението на подобни кризи, в Канада има например Закон за карантината, който също им е много полезен в тази ситуация сега", коментира още експертът.

Проф. Дарина Зиновиева обобщи, че на фона на това законодателство, което имаме, България добре се справя.

"Дотук всичко нужно в една такава ситуация беше в максимална степен направено от здравните власти", каза юристът.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.