Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гърдев поставя "Опашката" от Захари Карабашлиев в Плевенския театър

Режисьорът Явор Гърдев
Снимка: Латинка Светозарова

Всяка среща с режисьора Явор Гърдев е едно предизвикателство. Този път удоволствието да се срещнат с неговата най-нова постановка е на плевенчани. В Драматично-кукления театър "Иван Радоев" след броени дни е премиерата на „Опашката“ от Захари Карабашлиев.

Режисьорът Явор Гърдев е поканил талантливи актьори от плевенския театър, както и гост-актьори - Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова – Кокран, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Диана Ханджиева, Александър Кънев, Ованес Торосян и  Асен Данков. 

Сценографията и костюмите са създадени от Свила Величкова и Ванина Цандева, а музиката е на Калин Николов.

"Опашката" разказва за известен писател, в разцвета на жизнените и творческите си сили, се поддава на изкушението да влезе в борбата за президентския пост. Междувременно обаче се случва нещо смущаващо, притеснително, странно и необяснимо, което заплашва не само да сложи прът в колелата на политическата му кариера, но и да промени изцяло и необратимо живота и съдбата му. 

"Романът на Захари е много на място, освен че е и на време в този момент. ... Нашето представление, което не се занимава с целия роман, а въпросът е да вземе най-чистата линия на действие и ако може да постигне някакъв образ на квинтесенцията на романа, голямото предизвикателство за нас е как да постигнем сърцевината и да я изразим в друг тип комуникация от белетристичния, защото театърът е различно нещо", обясни Гърдев.

По думите му и романът, и пиесата са много актуални, но тази актуалност е важна с това, че ни въвежда в действителното положение на вътрешния свят на индивида:

"Какво се случва в душата на един човек, приел да участва в тази игра (политиката - б.р.). Това е въпрос ежедневие, това е въпрос за много хора в страната. Идентификацията с него е много директна и това прави романа много ценен".

Режисьорът подчерта, че романът "Опашката" има притчова стойност - вечен сюжет от фаустовски тип - за изкушението, което ти се предлага:

"Важното е, че Захари е успял да направи интерпретация, която да е много съответна на времето, в което живее. Тя е много съвременна. Много е важно как тази притча е пласирана в съвременната чувствителност, защото тя се изразява в най-наболелите за конкретно това общество въпроси".

Главният герой е известен писател, (в ролята блести актьорът Владимир Карамазов), който е изправен пред избора дали да влезе в политиката, да се кандидатира за президент и да промени света, или да остане с любовта на живота си, тъй като двете са несъвместими.

"Ситуацията, която третира темата за президентските избори, се появява в момента на предизборната президентска ситуация в България. Това само усилва ефектът на тази директност, която аз преследвам. Тази притча говори директно. ... Ако трябва да изведа две основни теми, те биха били - темата за изкушението от властта и темата за разликата между нашето декларирано отношение към различието и нашето действително отношение към него", каза пред БНР Явор Гърдев. 

Романът „Опашката“ на Захари Карабашлиев е започнат преди 7 години, но е завършен преди няколко месеца, като още с появата си завладя читателите. 

Дали любовта на главните герои Павел и Невена ще устои на всичко, е главният въпрос в романа. И ако успее, то на цената на какво и как точно. Главният герой – известен писател, (в ролята блести Владимир Карамазов) е изправен пред избора дали да влезе в политиката, да се кандидатира за президент и да промени света, или да остане с любовта на живота си, тъй като двете са несъвместими.

Идеята за опашката, израсла внезапно върху тялото на красивата Невена, се появява преди много време, при разговор със съпругата на Карабашлиев – Вера. След това се развила и цялата история. „Има една приказка „от главата към опашката“, но този роман започна от опашката към главата“, коментира авторът. И добавя, че книгата не е фантасмагорична, тъй като освен опашката, всичко друго е съвсем реалистично. И с разгръщането на тази история се поставят колкото философски, толкова и ежедневни въпроси. Един от тях е имаме ли право да кажем, че сме свободни – това вълнува съзнанието и на главния герой. Той самият пише роман, който се казва „Свобода“ и това го вълнува през цялото време. „Свободни сме били, ала не сме го знаели“ – това е първото изречение, което главният герой търси много дълго време. То се оказва първо и за романа „Опашката“.

Премиерните спектакли на "Опашката" ще са на 22 и 23 май 2021 г. от 19 часа в Плевенския театър "Иван Радоев"

Неотдавна Явор Гърдев постави в Плевенския театър видеоспектакъла „Унизените. Беларус“ от Андрей Курейчик, който получи две номинации за наградите „Икар“ 2021.

Интервюто на Латинка Светозарова с Явор Гърдев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени