Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Съби Събев: Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет през следващите 10 години

Ген. Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на институции, службите за сигурност на държавата трябва да продължат да функционират. В същото време служебното правителство отправи послания, които звучат като предупреждения към тези шефове – че могат да бъдат отстранени без адекватния повод за това.

Това коментира в ефира на Радио София ген. Съби Събев, експерт по вътрешна сигурност, първи български военен представител в НАТО, председател на Съюз Атлантик.

„След толкова години в НАТО и член на Европейския съюз, може да се каже, че България не е новак в регионалните системи за сигурност. Може обаче да се желае още по отношение на нашата адекватност и принос в запазване сигурността на Европа. Модернизацията на българската армия много закъсня. Не е пълна оперативна съвместимост с компонентите за колективна отбрана.“

По думите на ген. Събев след влизането на страната ни в НАТО през 2004 г. всички правителства са игнорирали въпроса за модернизация на армията и това е сред причините за изоставането ни в основните бойни системи. Договорите за 8 изтребители и двата модулни патрулни кораба от последните години е стъпка, която трябва да бъде продължена.

Отбранителният сектор трябва да бъде приоритет на следващите правителства до 2030-3032 година, подчерта ген. Съби Събев.

Според него след събитията в Крим и Донбас, Русия се е позиционирала като разрушителна сила към установения ред в Черноморския регион. Увеличила се е заплахата й спрямо съседните държави.

„В голяма степен Русия милитаризира своята външна политика. Заплахите й в нашия регион са енергийни, търговско-икономически, информационни и други“, допълни експертът.

С него разговаря Лъчезар Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени