Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия

Изгубените градове. Епизод 1: Народ на черноглавите – общество, език и писменост

Снимка: архив

Цикълът „Изгубените градове“ разказва за изчезнали цивилизации, живели 4000 години преди новата ера.

Епизод едно е със заглавие „Народ на черноглавите – общество, език и писменост“. В него търсим свидетелства за създаването на Урук, един от първите шумерски градове в Месопотамия. Надникваме зад крепостните му стени 4000 години пр.н.е., влизаме в техния парламент и съдебни зали и питаме – коя е „жената, която мълчеше“. Опитваме се да четем от глинени плочки за начина, по който е било организирано обществото там. Анализираме писмеността и езика им и се чудим – защо са се наричали сами „народ на черноглавите“.

Събеседници: проф. Мария Китова – Василева, лингвист и автор на книгата „Езиците и писменостите на древните цивилизации“, Страхил Панайотов, куратор по асирийска медицина в Британския музей (Лондон), асистент в Института по Исторически Изследвания към БАН; специалист по клинопис и Древен Близък изток, участвал в първия проект по вавилонска медицина в света в Берлин, и доц. Маия Василева от Института по тракология при БАН.

Музиката в целия цикъл е любезно предоставена с декларация за качване в сайта от автора ѝ Петър Йорданов – Бъни от албума "BunyVerse".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна