Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели

Иван Атанасов, идеолог на "Лява алтернатива"
Снимка: Стопкадър, Нова ТВ

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели се очертава преди предстоящите избори на 11 юли.

Преди седмица в предаването "Нещо повече" Иван Атанасов, представян като последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, бивш депутат на левицата, бивш ръководител на Пътната агенция и на проекта "АЕЦ Белене", създател на Българската асоциация на циментовата индустрия и в момента - ръководител на фирми за луксозен международен туризъм и спорт, заяви политическите амбиции на новата формация, наречена "Лява алтернатива за чиста и свята република"

Най-впечатляващото беше завръщането с нея в политиката на бившия премиер Жан Виденов. 

В понеделник до медиите беше изпратен предизборен апел, в който са набелязани политическите цели на новия проект, под който стояха имената на 32-ма подкрепящи. Днес обаче вече са факт първите разграничения. 

Едно от имената е на бившия депутат в 44-ото Народно събрание Таско Ерменков. Включването му обаче поставя повече въпроси, след като пред "Хоризонт" той заяви, че не е давал съгласие да бъде включен в инициативата за създаване на нова партия и е злоупотребено с името му. Ерменков призна, че е имал само разговор с Жан Виденов:

"Вчера ми се обади по телефона и ми каза, че имат желание да бъда включен в техни листи, но аз обясних, че нямам никакво намерение да напускам БСП". 

За разлика от него, макар и неочаквана, пълна подкрепа и за новия проект и за мотора му - Жан Виденов, изрази друг бивш депутат, но от "Атака" - проф. Станислав Станилов, който дори бе зам.-председател на партията на Волен Сидеров. 

Пред БНР проф. Станилов обясни, че е напуснал "Атака" преди няколко месеца и вече е готов да се впусне отново в политиката, макар и под друго знаме, макар и не в активна роля, предвид възрастта си и връщането си към археологията.

И тъй като новият политически проект няма да има време да се учреди и да се сдобие със съдебна регистрация, се явява нуждата от мандатоносител. Готова ли е АБВ да предостави регистрация и да участва съвместно с новия проект на Виденов. Този въпрос коментира лидерът на партията Румен Петков:

"Познавам Иван Атанасов от преди 1989-а година, един много сериозен човек е. Разговарял съм с него, защото левицата е в криза и се нуждае от решения. ... Има неща, които се нуждаят от уточнение, има неща, които са неприемливи, но не е прилично да влизам в повече детайли".

Според източници на "Хоризонт" в дните около 24 чай се очаква новата формация да обяви партньорствата си. 

Репортажа на Мария Филева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!