Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Атанасова, „Четири лапи“: Зоопаркове нарушават изисквания за отглеждане на животните

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Кампанията „Зов за зоопарковете“ преминава в следващ етап – популярни личности застават зад каузата.

Петицията за спиране на отглеждането на диви животни в жестоки условия до момента е събрала 50 хиляди подписа. Подписите ще бъдат предадени в Министерството на околната среда и водите и представени в Европейската комисия.

„Искаме промяна, искаме действия, искаме правилата да се спазват, така че животните да живеят в подходяща среда“, каза пред БНР Марина Атанасова, координатор на програми в организацията за защита на животните „Четири лапи“.

У нас има 21 зоопарка, отворени за посетители са 17 от тях. Основно собствеността е общинска, частните са две – в Бургас и в село Горица.

Софийският зоопарк е сред добрите примери за отглеждане на животните, твърдят от „Четири лапи“.    Снимка: БГНЕС

Основният проблем е в условията за отглеждането на едрите хищници – големите котки и кафявите мечки, изтъкна Марина Атанасова в предаването „Преди всички“.

В поне 11 от общо 16 зоопарка, в които се отглеждат такива видове, има нужда от сериозно подобрение, допълни тя.

В законодателството има много ясно разписани изисквания как трябва да се отглеждат животните в зоопарковете, уточни Атанасова, според която „има ясни изисквания, но те не се спазват и няма съответните санкции“.

Марина Атанасова  Снимка: БНР

В някои от зоопарковете продължават непрофесионални практики по размножаване на диви животни в разрез с капацитета на съответния зоопарк, обясни още Марина Атанасова. Като примери за порочни практики тя посочи зоопарковете в Благоевград, Разград, Варна, Хасково. Сред добрите примери е Софийският зоопарк.

Обновеният зоопарк в Стара Загора   Снимка: БГНЕС

Атанасова вижда една от основните роли на зоопарковете в общественото образование за това какво означава хуманно отношение към животните.

„За съжаление при посещенията ни в зоопарковете станахме свидетели на гледки, в които дори деца хвърлят камъни към клетките на животните, хранят ги с различни храни въпреки забранителните табели.“

Затова в петицията се настоява да се приложат законовите изисквания и принудително да бъдат преместени животни, които „живеят от много години в ужасна среда“, отбеляза Марина Атанасова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна