Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на Убавка Тончев

2
Убавка Тончев
Снимка: Латинка Светозарова

Юбилейна изложба подреди известната скулпторка Убавка Тончев в Артцентър "Плевен" по повод навършване на 70 години. Тя е родена в Сърбия, но любовта ѝ към Константин Симеонов-Костика превръща България в нейна втора родина. Двамата заедно до неговата кончина творят в ателието им в град Долни Дъбник. Техни произведения са притежание на десетки галерии по света, както и на частни колекционери.

Снимка: Латинка Светозарова

Всеки ден плевенчани се срещат с изкуството на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов-Костика. Двамата следват заедно, после създават семейство. Малко преди да ни напусне Костика, те подариха чудната скулптура на трите жабки, като спомен от миналото, но с поглед в бъдещето - посветиха я на децата. И днес това е едно от любимите места в центъра на града - трите чудни жабки до един от малките фонтани събират и малки, и големи. С усмивка и топлина, вградени от самите автори в бронзовите фигурки. Костика се вписва в културната история на града и като автор на паметника на Емил Димитров. Винаги са подреждали изложбите си заедно. Днес има малко тъга за Убавка, но и много надежда за още изложби, за нови идеи.

„България ми е голямата любов, България ми е всичко и Сърбия разбира се, но всичко, което съм аз и което съм създала, го направих тук в България, така че коя ми е родината. По-добре да имам две и мисля че имам две сърца“, каза за БНР Убавка Тончев.

Снимка: Латинка Светозарова

Тя е завършила художествената гимназия в Ниш и Националната художествена академия в София.

От завършването на Академията до ден днешен са 49 години, които аз творя активно - изложби, емоции, приятели, колеги - всичко ми е тук и сега правя този юбилей, който аз съм щастлива, че доживях и се включвам в празниците на Плевен с творби, които не през целия етап от творческите ми, активните ми години, но творби, които са останали и последните години съм правила, особено сега с новото ми начинание рисунка и живопис, специално се готвих за юбилея“, допълни в предаването "Закуска на тревата" Убавка Тончев.

В експозицията има около 30 пластики:

„Темата е деца, женска фигура, основно са фигурални творбите ми, потретите ми от по-ранните, защото исках да включа ретроспекция в пластиките ми. Общо около 50 пастели и живопис, около 20 живописни картини, другите са пастел“.

По думите ѝ юбилеят е красиво нещо:

„Красиво нещо е да се стигне до тези години и го пожелавам на всеки. Истината е, че никога досега с моя съпруг, с Костика не сме правили юбилейни изложби. Нашите изложби са били винаги просто изложби“.

Убавка Тончев с внучките си      Снимка: Латинка Светозарова

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна