Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Алсоп: Да проправяш пътища с диригентска палка

Американската диригентка гостува на Софийската филхармония

Марин Алсоп

В серията звездни гости на Софийската филхармония през тези седмици се включва и една от най-прочутите дами сред диригентите на световната сцена - Марин Алсоп. Това е първото й идване у нас.

Концертите ще бъдат два - на 20 и 21 май в зала „България“ от 19 ч. с една и съща програма - Академична увертюра и Симфония №2 от Йоханес Брамс.

Американката Марин Алсоп е ярка фигура в музикалния свят. Често до името й се добавя „първата“ - като първата жена, главен диригент на голям симфоничен оркестър в САЩ. През 2007 г. заема тази длъжност в Балтиморския симфоничен оркестър. От настоящата година тя вече е негов музикален директор. Едновременно с това тя е първата дама - главен диригент на реномиран оркестър във Виена. Вече втори сезон ръководи Симфоничния оркестър на Виенското радио ОRF. С него е изнасяла концерти в най-престижни зали в австрийската столица - като Музикферайн и Концертхаус.

И още от първопроходството на Марин Алсоп: Тя е първата дама, дирижирала финалния концерт на фестивала "Би Би Си Промс" в Лондон. Това се случва през 2013 г.
Марин Алсоп има опит с оркестри и в Латинска Америка. Тя е почетен диригент на Симфоничния оркестър на Сао Пауло в Бразилия.

В богатата си колекция от престижни награди тя има "Грами", "Грамофон" и отличие на BBC Music Magazine, а в класацията на радио Класик ФМ - Лондон за най-добри диригенти на всички времена, тя присъства редом до Лорин Маазел, сър Колин Дейвис, Артуро Тосканини, Леополд Стоковски, Валерий Гергиев и Херберт фон Караян.

За срещите си с български музиканти; за важните учители в кариерата й - сред които е Ленард Бърнстейн; и за опита й с партитурите на Йоханес Брамс, чиито симфонии е записвала интегрално с Лондонската филхармония, Марин Алсоп разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте интервюто в звуковия файл. Преводът е на Илиана Атанасова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна