Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу смяната на статута на парцел в Синеморец

| обновено на 20.05.21 в 14:25
Протест в Царево срещу плановете за смяна на статута на парцел в Синеморец, 20 май 2021 г.
Снимка: Даниела Костадинова

С мотив технически нередности кметът на Царево Георги Лапчев оттегли скандалната докладна записка, която предвиждаше промяна в статута на 10 дка терен за спорт в урегулиран имот за жилищно строителство в курортното селище Синеморец.

Тази докладна трябваше да се разгледа от Общинския съвет в Царево днес.

Кметът Лапчев беше посрещнат с протест на жителите на Синеморец преди заседанието.

С плакати „Не ни отнемайте единствения терен за спорт“ и скандирания „Оставка“ протестиращи жители на Синеморец посрещнаха кмета Лапчев и 13-те общински съветници.

Градоначалникът определи протеста като политически и каза, че още вчера е оттеглил докладната за промяна на статута на терена, който се намира в самото село. Предвиден е за жилищно застрояване, като там трябва да бъдат построени 14 триетажни къщи.

На въпрос дали след отстраняване на техническите нередности тази докладна отново ще бъде внесена за разглеждане в Общинския съвет кметът Лапчев посочи, че коментира само факти, а какви са плановете ще каже, когато те бъдат написани.

Той подчерта, че в правомощията на общинската администрация е да решава по какъв начин ще управлява общинската собственост без да уточни отказва ли се общината от проекта за застрояване на терена. 

Теренът от около 10 декара е публична общинска собственост и е отреден за спортна дейност.

По-рано Борислав Борисов от Фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ обясни:

„Теренът е пред него има само земеделски земи и има уникална гледка към морето. Не е точно на първа линия, но има уникална гледка към морето и скандалното е, че това е единственият имот, който е общинска собственост, предназначен за спортни дейности в селото. И Общината стига дотам,  че да го разпарчедиса на 14 нови имота и след това на всички е ясно вече какво следва“.

Организирана е и подписка в Синеморец против преобразуването на терена. 

Докладната за промяна на статута на терена е подготвена преди 6 месеца, но не е подписана от кмета Георги Лапчев, тъй като предстои да бъде съгласувана с още една държавна институция. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!