Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще се ангажира със значително финансиране на производството на полупроводници

Европейският съюз е готов да отдели "значителни" средства за укрепване на производството на полупроводници, заяви в четвъртък европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.

По-рано Бретон определи "като ключови добре функциониращите вериги за доставки" по време на разговорите си с генералния директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала.

По-рано тази седмица кредитната агенция "Фич" (Fitch Ratings) пък прогнозира, че кризата с недостиг на чипове може да намали продажбите на автомобили с 5% през 2021 г.

"Недостигът на чипове вероятно ще продължи по-дълго и въздействието им ще бъде по-голямо от очакваното от пазара. Много производители на автомобили очакват да се сблъскат с най-силния натиск през второто тримесечие на 2021 г., но недостигът на чипове трябва постепенно да намалее през второто полугодие и през 2022 г.", отбелязва "Фич" в своята оценка .

Автомобилните заводи, които вече се сблъскаха с повечето проблеми, свързани с недостига на чипове, са базирани най-вече в Северна Америка и Европа, като компании от сорта на Stellantis, General Motors и Ford са изправени пред най-голямо негативно въздействие.

Месец по-рано Белият дом отбеляза недостига на полупроводникови компоненти като проблем на националната сигурност.

Тогава прессекретарят Джен Саки отбеляза, че администрацията на президента Джо Байдън търси междуправителствени решения за цялостен подход към въпроса.

Саки посочи, че има няколко стъпки, които правителството смята, че може да предприеме, за да разреши проблема с недостига на чипове. Тя добави, че Белият дом е предложил инвестиция от 15 милиарда долара за производството и изследванията на полупроводници, както и други допълнителни средства чрез различни фондации.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна