Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стоянов: Първите сигнали за притеснително големи кредити от ББР са от 2014 г.

Сградата на Българската банка за развитие
Снимка: БГНЕС

Хвърлянето на светлина по темата вече е някакъв ефект. Това ще има и възпиращо действие за бъдещи такива кредити“. Това коментира пред БНР Николай Стоянов, журналист от вестник „Капитал“, във връзка с проверката, назначена от икономическия министър Кирил Петков в Българската банка за развитие (ББР). 

Вчера стана ясно, че бившият директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели дела за клевета срещу финансовия редактор на вестник „Капитал“ Николай Стоянов в Софийския районен съд. Става въпрос за общо три тъжби, от които за две миналата седмица са връчени призовки на журналиста и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи. Претенциите са към две различни статии от миналата година, които обаче са свързани помежду си и в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите оплаквания твърди, че е независим от другия. Исковете са подадени в два поредни дни в средата на февруари 2021 г., малко над половин година след публикацията на първата от статиите. 

Стоянов посочи, че изданието, в което работи, следи темата с ББР от години и че първите сигнали за притеснително големи кредити датират от 2014 година - около колапса на КТБ. 

Има теза, че синхронно предприетите действия спрямо журналиста са опит за натиск и заглушаване на критичните медийни гласове в страната. Исковете носят отличителни черти на т.нар. SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие - бел. ред.), при което водещата идея е не да бъдат спечелени, а да бъдат отказани медии, активисти, неправителствени организации от активна гражданска позиция под страх от присъди или непосилни финансови санкции. 

„Надявам се в хода на делата това да се изясни. Напоследък Европейската комисия приема доста сериозно такъв тип дела, дори се предвижда законодателство в тази посока, защото се те се считат за заплаха за гражданското общество“, каза Стоянов в предаването „Нещо повече“. 

Интервюто с Николай Стоянов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна