Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София гостува в StudyHub

Различната собственост в Студентския град затруднява решенията на проблемите

От районната администрация настояват за правомощия и повече средства от данъците за инфраструктура

Пролет в студентските общежития
Снимка: facebook/StudentskiSofia

Проблемите в Студентския град са ясни и видими, и то не отскоро. Те са свързани с лошото състояние на осветлението и улиците, липсата на места за паркиране, повечето общежития нямат кухня, отбеляза пред Радио София Мартина Георгиева от сдружението „Студенти в действие“, което създаде споделено пространство за учене StudyHub.

Намеренията за района са били съвсем други, когато е започнало изграждането му. Статутът е особен, защото има и държавни университети, и частни имоти и сгради.

Приходите на общежитията винаги са били недостатъчно за обособяването и поддържането на читални, каза Антонио Стоичков, председател на студентския съвет към СУ „Св. Кл. Охридски“. При направена анкета сред около 1000 настанени, студентите са посочили като по-съществен проблем липсата на пералня и кухня. Може да отнеме време, но намеренията са за закупуване на оборудване и мебели за перално помещение, за което ще се използват бюджетите на студентския съвет както и на домовите – при съответните общежития. Наемите са сравнително ниски и не позволяват добра поддръжка на наличната база, допълни Стоичков.
Наемите трябваше да се увеличат с 30-40 процента, но не го направихме, заради пандемията.“

„От 15 милиона приходи от данъци за инфраструктура в район „Студентски“ – улици и тротоари, от Столичната община се връщат едва 230 хиляди лева. Други 300 хиляди са за конкретни обекти. Това е крайно недостатъчно. Всеки ден в администрацията или по имейл получаваме десетки сигнали“, призна Искрен Арабаджиев, зам.-кмет на район „Студентски“.

По неговите думи около 60-70% от площта в района е държавна собственост, 10-20 – частна и 10-20% – общинска. Държавата е дала сгради на университетите, но поддръжката е тяхна грижа. Реално алеите, на които липсва осветление, са дадени на вузовете. Осем години Студентският град беше без кадастрална карта, но от няколко месеца това е оправено и вече е ясна собствеността на терените.

Вече има проект за първия кампус, но се чака финансиране. Това ще е затворен комплекс с поддържани зони и алеи, допълни Арабаджиев.

Липсата на общински терени пък възпрепятства обособяването на паркинг.

Освен за Студентския град администрацията следи и другите квартали в района – „Малинова долина“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша ВЕЦ-Симеоново“.

Разговорите в мобилното студио на Радио София проведе Божидар Янев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна