Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Венелин Терзиев:

България е сред най-слабо публикуващите страни в авторитетни научни списания

Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на “Законът и Темида“

Публикационната активност e важен елемент за обвързване на научните изследвания с нуждите и ползите за обществото и икономиката. България е сред страните с най-ниски нива на публикуване в авторитетни научни списания, което поражда необходимост от системно стимулиране на публикациите в реферирани и индексирани издания.

Повишаването на подкрепата и развитието на научните изследвания, като съставна част от висшето образование, са и един от приоритетите в Стратегията за развитие на висшето образование.

В тази връзка е необходимо въвеждане на рамка за стимулиране на изследователи, които публикуват в утвърдени и престижни научни списания, за да се постигне релевантност с напредъка на научните постижения в глобализирания свят.

В изпълнение на това е разработена Национална програма „Стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science“ (Програмата).

Целта на Програмата е повишаване броя на научните публикации на държавните висши училища в България, индексирани в световните бази данни. Програмата се разработва и в съответствие на чл. 91б от Закона за висшето образование (ЗВО), който регламентира средства от държавния бюджет да се предоставят и за финансиране изпълнението на програми за консолидация и оптимизация на ДВУ.

По Програмата ще се осигури целево съфинансиране на акредитираните ДВУ (по чл. 85, ал. 1, т. 7 на ЗВО), насърчаващи публикуването на научни статии, индексирани в световните бази данни чрез предоставяне на допълнително възнаграждение на изследователите.

Очакваните резултати са увеличаване броя на научните публикации с български автори, индексирани в световните бази данни WoS и Scopus, което ще повиши видимостта на българските изследователи, и нарастване на броя международни проекти, в които те участват. Ще се осигурят високо ниво на научните изследвания и висока компетентност на изследователите, което ще подобри качеството на висшето образование в България.

Темата коментира в “Законът и Темида“ проф. Венелин Терзиев, консултант на предаването:

В момента тече обществено обсъждане на предложения от Министерство на образованието и науката проект на Национална програма „Стимулиране на публикационната активност на научноизследователския състав на държавните висши училища в България в световните бази данни Scopus и Web of Science“. Какво налага приемането ѝ?

“В края на април МОН предложи един проект на програма, която е може би част от общата стратегия за развитие на научните изследвания и въобще на висшето образование в България. Това е част и от онова виждане за отворена наука, т.е. всички научни изследвания, които се финансират с публични средства, да бъдат видими и общодостъпни.

В предходното предаване коментирахме необходимостта от Националният портал за отворена наука и загатнахме за наличието на проект за такава стратегия.

В съвсем кратко предисловие може би е необходимо да кажа, че Законът за развитие на академичния състав, който е сравнително нов, и правилникът за неговото приложение, създават специфични условия за българските учени. Регламент, който ги задължава да извършват основната или част от публикационната си дейност във високореферинаните издания, които са в базите данни на Scopus и Web of Science. Това налага едни по-високи изисквания и условия на работа, в които българските учени да представят такава научна продукция, която да отговори на тези издания.

И понеже към настоящия момент видимостта на българската наука в европейски и световен мащаб е твърде малка, българското Министерство на образованието и науката, респективно българското правителство търси възможности да финансира тази дейност. Тя е свързана основно със стимулиране на развитието на научните изследвания, да стане системно стимулиране на публикационната дейност в точно тези бази данни.“

В звуковия файл можете да чуете и отговорите на проф. Венелин Терзиев на следните въпроси:

Какъв е обхватът на програмата и нейният проектобюджет – ще осигурят ли постигането на заложените в нея цели? Определените бенифицианти в програмата изключват Българска академия на науките. Няма ли това да доведе до известен дисонанс в отношенията на научната общност? Показателите в програмата достатъчно добре дефинитивни ли са? Настоящата програма цели увеличаване на научния капацитет на страната ни. Тя ще подпомогне ли изпълнението на конкретните критерии в Правилника за приложение на Закона за развитие на академичния състав и в каква степен? Промени в каква посока мога да се очакват или обсъждат?

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр. Свищов, доктор на социалните науки на Бургаския свободен университет. Проф. Венелин Терзиев е редовен професор във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ – София и Русенския университет „Ангел Кънчев“, главен научен секретар в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – гр. Русе.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна