Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП отписала 10 млрд. лв. като несъбираеми за периода 2017-2020 г.

Следващата седмица ще бъдат обявени мерките за подкрепа на бизнеса

| обновено на 21.05.21 в 18:10
Асен Василев (в средата), Румен Спецов (вдясно) и Павел Тонев.
Снимка: БГНЕС

Десет милиарда лева са отписани и несъбираеми вземания от Националната агенция за приходите за периода от 2017 до 2020 година, обяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Други 9,9 милиарда лева са трудно събираеми, но приходната агенция ще направи всичко възможно да възстанови поне част от тях в хазната, допълни той. 

Голяма част от възможностите за преструктуриране на разходите в бюджета вече са използвани, заради което полезният ход на служебния кабинет е повишаване на събираемостта. Това е изводът за състоянието на държавната хазна, обобщен от министър Асен Василев: 

„Нашата основна задача в следващите два месеца е да подобрим работата на приходните агенции, така че да им повече средства в бюджета. И доколкото е възможно без законодателна власт, да сменим практиките, процедурите и начините по които приходните агенции работят с фирмите“, каза министърът.

Следващата седмица ще бъдат обявени мерките за подкрепа на бизнеса, обяви Василев.

По думите му приходната и разходната част на бюджета засега вървят по план, но ресурсът за вътрешно преструктуриране на разходите вече е почти изчерпан.

От Националната агенция за приходите ще се фокусират върху събирането на вземания, които към март са на стойност 9,9 милиарда лева. Другите 10 милиарда лева от предходните три години вече са несъбираеми заради изтекла давност, обяви Василев.

"Общо сумите, които се дължат и които НАП трябва да събере, са 9.9 милиарда лв."

14 дружества имат отписани вземания на индивидуална  стойност над 50 милиона лева, но щетата за хазната е милиард и половина лева, става ясно от данните публикувани от НАП.

Каква е възможността дължимите към март 9,9 милиарда лева да бъдат възстановени в хазната.

„Не мога да ви кажа какво очаквам, зависи от това какво имат“, каза директорът на НАП Румен Спецов и допълни:

"Вместо да отидат за пенсии и за здравеопазване, НАП не са успели да ги съберат."

На Спецов е възложено и да се направят проверки на публичните компании, към които е насочен сериозенобществен ресурс.

"Публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки, проверка от страна на НАП на големите получатели", обеща Спецов. 

Най-големият длъжник е кърджалийска фирма с над 161 милиона, като списъкът с всички вече е виден на сайта на приходната агенция. В списъка преобладават фирми от София и Пловдив.

От НАП установяват и сериозна концентрация на ресурсите на компаниите, които ползват публични средства, но тепърва се прави анализ.

При агенция „Митници“ – има изоставане на събираемостта на акциз, потвърди директорът Павел Тонев.

"По отношение на горивата – минус 18,4 милиона, алкохол и алкохолни напитки и бира – минус 2,2 милиона, тютюневи изделия – 52,2. На другите стоки, включени в групата на акцизите – електроенергия, въглища, и там имаме изоставане. Общият размер на изоставането в акцизите е 67,4 милиона лева“, каза той.

От догодина доходите на всички митнически служители ще бъдат проверявани, а който не е съгласен с това, може да напусне администрацията, коментира Тонев. Служителите ще бъдат задължени да се откажат от банковата си тайна, за да се направи проверка на доходите им и финансовото им състояние. 

В текущ план – задача номер едно е преодоляване на изоставането в събираемостта на акцизите

На въпрос дали при така активизираната събираемост ще се стигне ли до нов дълг, министърът отговори:

"Не би следвало да се наложи във времетраенето на служебния кабинет юни-юли. Въпреки това съм помолил колегите да подготвят такова издаване на дълг, в случай, че се наложи", заяви министър Асен Василев.


Бившият изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова отговори на обвиненията за отписани 10 милиарда лева.

На брифинг, който не бе предварително обявен официално, Димитрова обяви, че служителите на приходната агенция са положили усилия за събирането на всяко възможно вземане и дори през годините, за да се разширят възможностите, са предприемани законодателни промени:

"Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани от НАП всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай - от 2017 до 2020 година - са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през години преди периода 2006-2009 година. Това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна