Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: "БСП за България" - среден потенциал, "Български патриоти" ще минат прага

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

"Новата лява коалиция "БСП за България" е със среден потенциал. Очевидно се разчита на ефекта на обединяване, но левият спектър е толкова обезверен и без живец, че не прогнозирам по-добро представяне на новата коалиция... Не виждам заряд, който да изстреля ракетата по-високо". Това каза пред БНР политологът доц. Иво Инджов. 

Според него тази коалиция няма да издържи дълго време

"Ако иска да се наложи на политическата сцена, новото течение в БСП трябва да комуникира на висок глас добрите си намерения". 

В предаването "Хоризонт за вас" доц. Инджов коментира и обединението "Български патриоти" (ВМРО, "Воля", НФСБ)

"Нещата са ясни и прагматични. Може да се очаква мобилизиране на част от националистическия електорат и преминаване на заветните 4%. Те имат ясна консервативно-националистическа програма със социални елементи. На този терен виждам конкуренция от страна на новата лява коалиция, която има много консервативни елементи в програмните намерения. По-печеливши като цяло ще бъдат националистите, защото национализмът и консерватизмът е тяхна запазена марка". 

По думите на политолога коалицията "Изправи се! Мутри вън" ще влезе в следващото Народно събрание, ако "центробежните сили не надделеят". 

Интервюто с доц. Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна