Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офелия Кънева: Българските деца по нищо не отстъпват на други деца

Офелия Кънева
Снимка: Ани Костова

„Нашите български деца по нищо не отстъпват на нито едни други деца, но в 21 век е неадекватно да се сравняват децата по националности. Самите деца не приемат това сравнение и аз се опитвам да го избягвам в собственото си съзнание, в собствените си разработки, макар ,че за нас възрастните е много удобно да го правим, защото това е нашия свят. Ние сме израснали в свят с граници, докато децата сега израстват в свят без географски граници. Мога да кажа, че новото поколение, милениумите не се различават по националност, те се различават по интереси, различават се по личностни особености, които са част от всеки един тях", каза за БНР Офелия Кънева, социолог и доктор по управление на образованието.

По думите ѝ в пандемията е трябвало да се положат два пъти повече усилия да се компенсира стреса с други механизми, да спестим малко от несгодите от дистанционното обучение, техническата обезпеченост, да намерим алтернативи, включително да отложим малко със сроковете, да ангажираме малко повече педагогическия състав, да въвлечем по-организирано родителите.

„Резултатите вече са факт, но те тепърва ще се разгръщат, защото това е лавинообразен ефект. Има категорични знания, компетентности, които всеки един от нас трябва да притежава, за да може да се развива като личност, като човек и за себе си, и за общността, в която съществува и затова са задължителна част от нашето образование, задължителна част от развитието на обществото и в тази връзка ние вече започваме да се съмняваме в процесите, започнахме да се оправдаваме с пандемията“, допълни в предаването "Нощен хоризонт" Кънева.

Офелия Кънева подкрепя серия от обществени инициативи, свързани с развитието на личността - както на децата, така и на възрастните: артистични, спортни, академични и насочени към местни общности. Тя е създала първия училищен парламент в България. Офелия Кънева е експерт с дългогодишен опит в областта на защитата на детските права.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна