Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Поведението на ББР и на кредитополучателите задълбочава съмнението

Николай Стайков
Снимка: БНР

Българската банка за развитие е управлявана от политици, затова няма изненада от случващото се там. Поведението на банката и на самите кредитополучатели задълбочава съмнението“. Това каза пред БНР разследващият журналист и експерт в Антикорупционния фонд Николай Стайков. 

Според него би трябвало да може да се разбере какво се е случило с отпуснатите кредити и има индикации, че са се използвали банкови трикове при даването на парите. Той е категоричен, че може да се стигне до хората, получили средствата

„Трудно бих извадил аргументи тази банка да продължи да работи... Картинката, която виждаме от изслушванията в комисията на най-големите аргобизнесмени, картинката, която виждаме от това кой е получил най-големите заеми от банката за развитие - дава диагноза на икономиката след 11 години управление на ГЕРБ за това кои са лидерите, кои са водещите компании, кои са успешните предприемачи. Това не са добри примери“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ Стайков коментира теми, поставени в студиото на „Хоризонт“ от служебния финансов министър Асен Василев

Като бъде проследен пътят на парите, това е най-добрият вариант, за да се проследят крайните бенефициенти. Ще се радвам НАП да влезе в аналитичните си функции. Не съм оптимист обаче заради липсата на време. Такава прозрачност трябва да се поощрява независимо от политическия цвят“. 

Интервюто с Николай Стайков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна