Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в село Светлен подготвя диск с песни и шеги от беломорския фолклор

Снимка: Фейсбук-Читалище Светлен

За да се запази и предаде напред беломорския фолклор, от читалище "В.М. Гаршин-1902" в село Светлен, община Попово са решили да издадат аудио диск. Той е в процес на финална обработка и се очаква през юни да бъде готов, разказа Станка Къркова, секретар на читалището. Дискът ще съдържа 18 песни и 8 беломорски хотули (шеги).

"Идеята дойде от там, че с течение на времето и намаляване на населението в нашето село, стана ясно, че все по-малко може да се намери човек, който да ни каже какви са мелодиите на песните, как е точно беломорският диалект и затова спонтанно ни дойде идеята да направим записи на част от беломорския фолклор, защото няма как да се вместят всички песни. Те са всички толкова различни от фолклора, който звучи по радио и телевизия, диалекта е много по-специфичен. Решихме да направим диск, в който да запазим част от беломорските песни и също така има и беломорски хотули наречени на диалект или това са някои беломорски случки и шеги, за да може да се чува и беломорският диалект", каза за БНР Станка Къркова.

Село Светлен е населено с българи от Беломорска Тракия. През 1879 година става заселването на село Светлен.

"Тогава селото е било само турско и когато става преселението от Беломорска Тракия тук идват първите 7 семейства на 20 май 1879 година и се заселват в нашето село. След като чуват, че селото е равно, хубаво, има много вода идват още доста семейства и селото става населено с българи от Беломорска Тракия - бежанци, но с течение на времето и на годините има и много преселници", допълни в предаването "Рано в неделя" Къркова. 

Читалището е правило доста от обичаите, които са пренесени от Беломорска Тракия, за да ги видят и по-младите хора, да ги предадат на поколенията.

"Правили сме седенки за обработка на памук или плетене на рогозка. Всяка година пресъздаваме обичаите Лазаруване, Коледуване - всичко, което помним и можем да предадем на младите хора, които са останали в селото".

Песните, които ще бъдат включени в диска, се изпълняват от група за автентичен фолклор "Ангел Касабов", има индивидуални песни на Красимир Радев, включени са и три песни, които са автентични записи от 1997 година на стари певици, които се пазят в архива на читалището.

"Също така група "Грамофон" са участници като гост изпълнители и те ще участват с една наша беломорска обработена песен", подчерта тя.

Дискът ще бъде издаден в 400 броя.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна