Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гайдарова: Няма да има ревизия в МОН, целта е да се подкрепи системата

Материалът за матурите не се съкрати, защото беше предаден в цялост, посочи заместник - министърът на образованието

Мария Гайдарова
Снимка: БГНЕС

„Много динамично напредва образователната сфера и тя се справи с предизвикателствата по време на пандемията, защото имаме много отдадени учители на своята професия“, каза пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образоването, на празника на българската азбука

„Справихме се, защото учителите имаха една единствена цел – да помогнат на своите ученици да се явят на изпитите достойно и да бъдат успешни. Тази година, за разлика от миналата, когато започнахме да учим онлайн и бяхме всички в много стресова ситуация, вече не е така - имаме много и различни онлайн платформи, електронни учебници в подкрепа, така че цялото общество се обедини и мисля, че тази година се справихме малко по-добре от миналата. Има още какво да се желае, но това е обект на анализ чрез НВО, ще предприемем необходимите стъпки, за да подкрепим системата в тази посока“, посочи още Гайдарова в предаването „Преди всички“.

Тя допълни, че няма да правят ревизия в Министерство на образованието, а целта е да се подкрепи системата, да завърши спокойно учебната година, за да има и успешно начало на следващата:

„А материалът за матурите не се редуцира, защото след проведени разговори в системата на образованието става ясно, че учебният материал е бил преподаден в цялост. Няма законово основание той да бъде редуциран. Освен това смятам, че учениците са се справили чудесно, да видим резултатите все пак“, поясни заместник-министърът на образованието. 

Тя заяви, че учениците от 1 до 3 клас приключват учебната година на 23 юни, учениците от 4 до 6 клас приключват на 30 юни, това е по заповед на бившия министърът на образованието. 

Интервюто с Мария Гайдарова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени