Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделните училища имат важна роля за езика ни сред преселниците

15 милиона говорят български, твърди проф. д-р Ана Кочева от БАН

Проф. Ана Кочева
Снимка: Личен архив

Български език говорят общо 15 милиони души по света, на всеки един континент. Старата и новата българска диаспора са предмет на разработка („Карта на българския език на ново място по света“) от проф. д-р Ана Кочева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.

Към старата диаспора спадат българите в Банат и Бесарабия.

„Банатската книжовна норма например дори предхожда по време книжовния български език“, отбеляза между теренни проучвания в троянския и родопския край проф. Кочева пред Радио София.

Голямо значение за състоянието и формите на българския на новите места по света има броят на преселническите вълни. Те са различни като брой и причина в различните страни. В САЩ се очертали 4 вълни. Особено интересно е какво се случва с нашите сънародници в Испания. Ако в началото на ХХІ век са били около 20 хиляди, днес те са около 200 хиляди. Преселват се дори цели селища, компактно, българският език се пази, допълни проф. Кочева.

Освен това навсякъде по света неделните училища и сдруженията на наши сънародници имат много голямо значение за запазване на езика сред хората с български произход и техните наследници.

В американския щат Илинойс (и няколко други) българският вече е официален административен език, защото българите там са много.

В Европа има страни, в които българските малцинства са официално признати. Това носи допълнителни права, които обаче невинаги се използват.

По думите на езиковеда чуждиците се адаптират при навлизането във всеки език, а за запазването на богатството на утвърдените лексикални единици сред по-младите българи особено значение има четенето.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с проф. Ана Кочева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна