Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи ремонтът на Кадин мост на Струма при Невестино

Снимка: Кирил Фалин

Приключи ремонтът на строения преди 550 години Кадин мост на река Струма при с. Невестино, който е паметник на културата, казаха от Общината.

Това беше направено по проекта за реновиране за около 400 хил. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество със северномакедонската община Пробищип.

Дългият около 120 м Кадин мост, пуснат през 1470 г засега е затворен за МПС.

И след приключването на ремонта от Министерството на културата вече трети месец не обявяват официално дали по Кадин мост ще могат да минават и МПС, каквото е искането на общината и на местните хора от двадесетината села в района.

Друг спорен момент е полагането на гранитните павета вместо изчегъртания асфалт, което беше направено извънредно по искане на Общината. Официално одобрение за това обаче все още няма. Зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов.

"Документите за съгласуване са там, проектът на проектанта е там, само трябва да се каже да или не".

Сега е възможно по Кадин мост да започнат да минават и МПС с всякакъв тонаж. Архитекти и консултанти обаче държат на предложението Кадин мост да остане туристическа атракция без преминаване на МПС и мостът  да не е част от пътната инфраструктура.

Експертът арх. Юлий Фърков, който категорично е против гранитния паваж по широкото около 4 м. пътно платно на Кадин мост.

"Аз съм го снимал това нещо, гледал съм го на националната комисия, да отида да разграждам паве, а това нещо се издухва за пет дена, защото това е просто една имитация отгоре".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна