Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Минчо Спасов: Зад булото на секретността в тайните служби се прикриват безобразия

Минчо Спасов
Снимка: БГНЕС

"Има няколко органа в държавата, които, ако искат, могат да разкрият истината за подслушванията. За съжаление, досегашната практика показва, че прокуратурата, вместо да играе като коректив за ползването на СРС, самата тя нарушава закона. Има специално бюро за надзор на СРС, но след напускането на Бойко Рашков нищо не се чува за работата му. Комисията за защита на сигурността на информацията също има властови механизми да разследва. Така че, стига да има желание, има инструментариум". 

Това поясни пред БНР адвокат Минчо Спасов, председател на комисията по вътрешен ред и сигурност в 40-ото Народно събрание. 

И допълни, че хартиени копия лесно могат да бъдат унищожени, но има дневници, които не могат, тъй като съдържат разработки и за други случаи, има и електронни файлове, които трудно могат да бъдат заличени без следа. 

"Лесно е да се установи срещу кои телефонни номера са били насочени СРС-та. Но е възможно и да има наблюдение... Трябва да бъдат попитани не само окръжните, но и районните съдилища". 

В предаването "Нещо повече" Спасов допълни: 

"В тайните ни служби зад булото на секретността се прикриват безобразия. Най-лесният начин е да унищожиш досие. Сигурен съм, че и сега наказани няма да има". 

Интервюто с Минчо Спасов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.