Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продавачки в Пазарджик зарадваха клиентите си с положителни послания

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки жители на Пазраджик публикуваха в социалните групи собственоръчно написани пожелания, които са получили по време на покупки в най-обикновен магазин. Кратките пожелания са персонални, писани на момента с най-обикновен химикал върху обикновена хартиена торбичка, а ефектът на малкия жест се оказа впечатляващ.

"На днешно време според мен на човек му трябва много малко, за да се зарадва, защото и с колежката си говорим, че е много хубаво хората да се усмихват, защото е толкова напрегнато всичко, еднообразно и монотонно", каза за БНР Кристина, която работи в един от магазините в централната част на града.

От няколко месеца тя и колежката ѝ Елеонора забелязват, че клиентите им пазаруват мълчаливо и рядко се усмихват. Дори установяват, че голяма част от тях избягват нормалното човешко общуване между непознати. Отдават го на Covid-ограниченията и икономическата нестабилност. Затова решават без да се натрапват според човека отсреща да му напишат послание с усмихнат емотикон, също нарисуван на ръка. Оказва се, че персоналните послания, написани върху книжния плик с покупките имат невероятен ефект.

"Като написах първото нещо, видях реакцията на клиентката отсреща и ми стана много приятно и с тази идея искаме да зарадваме хората, да им доставим удоволствие в този забързан ден и много се радваме, че така действаме на хората. Това ме прави щастлива".

По-уникален е последващия ефект. Оказа се, че хората не само връщат усмивката си, но пазят, снимат и публикуват посланията си в социалните мрежи. Така Фейсбук групите на Пазарджик за кратко се изпълниха с добри пожелания, а коментарите показват, че хората имат нужда от това някой да им напише лично - "Вие сте прекрасна, усмихнете се" или "Хубавото е във вас и около вас, вижте го", "Нека денят ви да е усмихнат и да срещате усмихнати хора".

Кристина и Елеонора вярват, че магията е в собственоръчно написаното пожелание с най-обикновен химикал. Раздаването на готови стикери няма да впечатли никого.

"По-добре на момента да го напишеш, защото клиента е приятно изненадан и според мен е по-добре по този начин. Идеята беше да направим хората по-усмихнати, по-щастливи, да си тръгнат от нашия магазин с усмивка на лице", допълни Кристина. 

Цялата тази съвсем обикновена история стана малък социален експеримент, който показа, че писането на ръка с един химикал върху обикновена хартия носи повече емоции от готовите Фейсбук пожелания, в които не само, че няма отношение, но и приличат на отмятане на задължение. Примерът на Кристина и Елеонора се оказа заразен.

"Дано да има все по-дружелюбни хора. Не всички хора могат да го правят това. Била съм и в други магазини, големи вериги магазини. Това не го правят за съжаление", каза Елеонора. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна