Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият Дом: САЩ ще държат отговорен беларуския президент Лукашенко

Джо Байдън ще повдигне въпроса със самолетната афера в Беларус на срещата си с Владимир Путин

Джен Саки, говорител на Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще повдигне въпроса за принудителното приземяване на самолета на "Райънер" в Минск и арестуването на опозиционния активист Роман Протасевич пред руския си колега Владимир Путин на 16 юни, когато двамата ще се срещнат в Женева.

Това съобщи говорителка на Белия дом Джен Саки.

Прессекретарят също така заяви, че Вашингтон ще накара президента на Беларус Александър Лукашенко да бъде отговорен за принудителното приземяване на самолета и задържането на опозиционния фигура Роман Протасевич.

Тя отбеляза, че САЩ са готови да наложат санкции срещу Минск в отговор на инцидента, но отбеляза, че екипът на президента Джо Байдън все още работи по "подходящи варианти" в координация с представители на Европейския съюз.

По-рано Белият дом определи действията на Беларус като "шокиращи" и "произволни", докато ЕС вече взе решение да наложи санкции в резултат на заземяването на самолета.

Мястото и датата на срещата бяха потвърдени по-рано днес от двете страни. Според Кремъл, в дневния ред на Байдън и Путин ще са стратегическата ядрена стабилност, сътрудничеството срещу пандемията и овладяването на регионалните конфликти.

От Белия дом потвърдиха, че конфликтът в Украйна ще е сред важните теми. "Стремим се да възстановим предсказуемостта и стабилността в руско-американските отношения", заяви говорителката Джен Саки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна