Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Димитър Косев е "Млад музикант на годината 2020"

Димитър Косев - "Млад музикант на годината 2020"
Снимка: Ани Петрова

Диригентът Димитър Косев беше избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината 2020". Резултатите от националната анкета бяха обявени преди минути в ефира на програма „Хоризонт“ в специалното празнично издание на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ .

Носител на приза "Олга Камбурова", присъждан в памет на дългогодишната водеща на "Алегро виваче", е клавирно дуо "Атмосфери" на пианистките Александра Дичева и Мила Михова.

Александра Дичева и Мила Михова - клавирно дуо

За втори път в цялата си 30-годишна история допитването „Музикант на годината“ беше фокусирано изцяло върху млади артисти. Слушателите избраха победителя сред 11 номинирани от екипа на предаването ярки таланти на възраст до 25 години за инструменталистите и до 30 г. за певците и диригентите.  Гласуването беше проведено през януари и февруари 2021 г. и в него се включиха близо 4000 души.

През 2020, едва 27-годишен, Димитър Косев единодушно е избран за главен диригент на Държавна опера – Русе, което го прави най-младият главен диригент на оперен театър в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!