Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правителството предлага на Радев да освободи шефа на ДАНС

| обновено на 26.05.21 в 18:15
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че правителството предлага на президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев. 

Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

За председател на ДАНС се предлага Пламен Тончев, който работи в ДАНС като председател на регионална структура. 

Миналата седмица служебният премиер Стефан Янев коментира в телевизионно интервю, че смени в службите ще има, след като стана ясно, че председателите на ДАНС и ДАР са били в дълъг неплатен отпуск.

Янев коментира смяната на председателя на ДАНС с мотива:

"С поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон. По отношение на другите председатели на служби, когато вземем решение, ще ви информираме надлежно".

Янев коментира и твърдения на политически опоненти, че служебното правителство работело с амбициозна програма да овладява държавата, като обясни, че то работи за да освободи държавата от незаконосъобразни практики и институциите трябва да работят в интерес на хората.

Янев каза още, че има критерии, по които ще бъдат сменяни служители на висши ръководни длъжности в държавата и администрацията като поясни:

"Техният критерий за оставане на длъжност, за оставане на работа, е тяхната почтеност и професионализъм. Ако констатираме, че има проблем с тези данни, ще предприемем необходимата смяна в каквато посока е необходима. Това го правя с уговорката, че такива смени ще се правят само на управленски нива - хора, които не показват професионализъм, които не показват почтеност  и ангажираност към длъжностите, които заемат. Всички останали граждани, работещи в администрацията, да бъдат спокойни, не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи".

Правителството назначи и титуляри за областни управители в София, Варна, Добрич и Силистра. При първата смяна на губернаторите през миналата седмица, в тези области бяха назначени изпълняващи длъжността. С днешното решение всички области в страната вече са с нови ръководители. Целта на смените е да се гарантира нормална подготовка и провеждане на изборите на 11 ти юли. 

За управител на област София бе определен Митко Михайлов - икономист с опит от ръководни длъжности в министерствата на финансите и на спорта. Марио Смърков ще е областният управител на Варна. Той е юрист по образование с опит от МВР и ГДБОП. Васил Карапанчев, също с опит от МВР, е начело на област Добрич. Областен управител на Силистра от днес е юристът Ели Тодорова, бивш общински съветник и председател на адвокатската голегия в града.

Нов началник има и Агенцията "Медицински надзор". На мястото на д-р Георги Деянов служебният здравен министър Стойчо Кацаров назначи д-р Георги Христов.

Сменен бе съставът на Одитния комитет на Българската банка за развитие. Комитетът ще проверява при какви условия банката е отпускала кредити и системите й за управление на рисковете.

Осигурени са средства за добавка от 50 лева за всички пенсионери за месец юни.

За целта правителството отпуска допълнителни 104 милиона лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.
   
В програмата на правителството е включено определянето на нов, по-висок, размер на социалната пенсия за старост от 148 лева  и 71 стотинки, считано от първи юли. Увеличението е с 5 на сто и е свързано с планираната индексация на пенсиите за трудова дейност със същия процент.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви: 

"Бяха заделени, от икономии от разходи, от които министертвата и Министерски съвет се лишиха от изпълнение на определени политики и програми. Някои от тези средства са и от издръжка и персонал. Част от тези средства са и от преизпълнение на приходите в Държавното обществено осигуряване от осигурителни вноски".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.