Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантливи оперни гласове получиха награди в Четвъртия международен конкурс "Гена Димитрова"

Четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ в Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

С концерт на лауреатите приключи Четвъртият международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" в Плевен. Жури с председател маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, присъди наградите на най-добрите в едно истинско състезание на талантливи оперни гласове.

С „Наздравица“ от операта „Травиата“ на Верди в изпълнение на лауреатите на Четвъртото издание, плевенска филхармония и хор „Гена Димитрова" завърши международният конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова“. Тазгодишното издание е изключително силно, каза председателят на журито маестро Найден Тодоров:

"Много силен конкурс.Този път имахме прекрасни кандидати и за разлика от предишни години, когато имахме много силни женски гласове, но малко куцаха мъжките, в момента имахме страшно силни мъжки гласове. Още на първия тур при мъжете, вече бяхме наясно в журито, кои са фаворитите, защото те бяха толкова открояващи се. Мисля, че това е нещо страхотно въобще за оперната сцена у нас и по света. Не знам защо се случва това, но в последно време по света са по-малко добрите мъжки гласове, а в момента ние намерихме фантастични".

При мъжете присъдиха две първи награди на Рейналдо Дроз от Венецуела и на Страхиня Джокич от Сърбия, който каза :

"Мисля, че е прекрасно".

Носителката на втора награда при жените стана Моника Зашева:

"На 23 години съм и съм мецосопран. Изключително приятно събитие, защото ни разчупи, раздвижи и ни даде възможност да се сетим къде се намираме, какво трябва да правим. Отваря страхотни врати за бъдеще. Аз съм студент, последна година в Музикалната академия, където се обучавам при невероятната Габриела Георгиева, един от солистите на Софийска опера и съм изключително доволна".

Най-високото отличие при жените заслужи Гергана Георгиева:

"Конкуренцията беше по-голяма. С какво успях. Мисля, че с хъс, с чувство за музициране. Следвам докторантура в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София. Завърших и първа сесия в Академия "Борис Христов" в Рим. Мои педагози бяха Орлин Анастасов, Бойко Цветанов и Александрина Пендачанска. Сега във втората сесия следва да бъдат Дарина Такова, Марияна Пенчева, Орлин Анастасов, Кирил Манолов и да се надяваме, че ще имаме майсторски клас с маестро Роберто Скандюци, световно известен бас. Паралелно с това съм лауреат на един международен конкурс в Италия, в Риети, като наградата ми е да пея в концертния сезон, живи и здрави да отворят най-накрая театрите". 

Четвъртото издание приключи и започва подготовката за следващото, което ще е след две години. В основата на организацията е плевенската филхармония с финансовата подкрепа на Община Плевен.

"Участниците са много силни тази година. Действително този конкурс, особено и сега все още по време на пандемията е може би първия, който се провежда на живо, а не онлайн. Това за младите кандидати е много добро, защото те нямаха тази възможност година и половина за такъв вид конкурси", каза Любомир Дяковски, директор на филхармонията.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна