Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доминик Къмингс обвини британското правителство за провал при справянето с пандемията

Доминик Къмингс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Доминик Къмингс, бившият първи съветник на премиера Борис Джонсън заяви, че правителството се е провалило в опитите си да се справи с пандемията от коронавируса, когато тя избухна през пролетта миналата година.

"Премиерът и аз бяхме на коренно противоположни позиции за Covid-19", изтъкна Къмингс.

В продължение на повече от пет часа Къмингс бе разпитан от парламентарната комисия за здраве и наука, където заяви, че в средата на март миналата година е призовал Борис Джонсън да наложи локдаун, но правителството е нямало подобни планове.

Той заяви пред депутатите от комисията, която разследва действията на правителството, че висши министри, висши държавни служители и висши съветници като него не са оправдали очакванията на хората да реагират на криза като тази с Covid-19.

Къмингс лично се извини за допуснатите грешки и на всички, които са загубили близки и роднини.

Той бе особено критичен към министъра на здравеопазването Мат Ханкок, за който каза, че има поне 15-20 неща, за които е трябвало да бъде уволнен. Къмингс каза, че Ханкок е некадърен за неговата работа и че безочливо е лъгал на срещи на кабинета.

Бившият първи съветник на премиера допълни още, че е имало „хиляди и хиляди по-добри хора във Великобритания да ръководят страната вместо Борис Джонсън или лейбъриста Джеръми Корбин при избухването на кризата“.

Къмингс каза, че въпреки становището на учените, в правителството е битувало погрешното убеждение, че населението ще отхвърли налагането на локдаун.

По време на показанията на Къмингс пред комисията, Борис Джонсън отговаряше на редовните въпроси към премиера в Камарата на общините. Запитан дали подобно на Къмингс ще се извини за неадекватната политика на правителството, Джонсън отговори, че министрите винаги са правели всичко възможно по най-бърз начин да спасяват живота на хората.

Повече от 127 000 британци, диагностицирани с Covid-19, са починали от началото на пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!