Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Вижда се колко добре вкопан е моделът ГЕРБ

Някои партии са си взели поуки от изборите и правят опит да максимизират шансовете си, смята политологът

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

В момента се случва нормално пренареждане преди избори. Някои от партиите са си взели поуки от предходния кръг на изборите и сега се опитват да си максимизират шансовете. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

„БСП се опита да разбие коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ Това щеше да е силен ход от страна на БСП, защото тази коалиция взема електорат от левицата. Този опит остана неуспешен“, посочи той.

Разговорът за голяма коалиция вляво според Смилов е „малко помпозен“, но привличайки някои от отстранените, Корнелия Нинова отговаря на критики срещу себе си. Добавената стойност на тази коалиция едва ли ще е голяма, допълни политологът.

Караниците между Николай  Хаджигенов и Татяна Дончева в ИМВ ще отблъснат част от електората им, но това е профил на протестна партия и от тази гледна точка вътрешни напрежения няма да се отразят толкова драматично върху тяхното представяне, подчерта Даниел Смилов.

„Николай Хаджигенов и Татяна Дончева са политически остриета, които в крайна сметка са насочени срещу модела на Борисов и предполагам, че избирателите на тази коалиция харесват точно това в тях.“

Механичното обединение трудно ще донесе гаранция, че Патриотите ще влязат в парламента, смята Смилов.

„Отстъплението на лидерите е леко тактическо. Зад тази коалиция винаги стои съмнението, че тяхната функция е да бъдат някаква патерица на ГЕРБ.“

Моделът ГЕРБ е в отстъпление. Правят се опити да бъде разграден, но се вижда и колко добре вкопан е. /.../ Този модел си е имал банка, чрез която е раздавал кредити на приближени бизнесмени. Другият аспект - виждаме употребата на службите“, коментира Даниел Смилов пред БНР.

Според Смилов досегашният директор на ДАНС Димитър Георгиев действа като говорител на една политическа сила и остава впечатлението, че е извършвал и действия в нейна полза преди това.

Излизането на шефовете на службите в отпуск за Смилов е „политическа форма на саботаж на новото правителство, която сама по себе си е достатъчна за тяхната смяна“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!