Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Петков уволни двама членове на Надзорния съвет на ББР

За банката е въведен е таван за даване на кредит от 5 млн. лв.

| обновено на 27.05.21 в 19:07
Служебният министър на икономиката Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се явиха на публичното изслушване в ресорното министерство. На него присъства единствено председателят на Надзорния съвет Стамен Янев, който сигнализира, че Управителният съвет на ББР не давал на надзорния информация за отпусканите големи кредити.

Формалният повод за освобождаването на Симеонов и Бурска е неявяването на срещата разговор в министерството на икономиката, обясни министър Кирил Петков и цитира писмо, в което двамата цитират негови думи, в които според тях ситуацията е определена като „цирк“:

„Първо искам много ясно да кажа, че днешната среща не е цирк. Много съжалявам, че другите двама членове не дойдоха, защото това за мен е начинът, по-който прозрачността всъщност влиза във всичките места, където трябва да отиде“

Валентин Михов и Васил Щомов са предложени да влязат в надзора на ББР, ако бъдат одобрени от Българската народна банка, каза още Петков.

Той въведе лимит от 5 милиона лева за максимален кредит, който може да бъде отпуснат от ББР.

По отношение на големите кредити председателят на надзора Стамен Янев сигнализира, че Управителният съвет не е предоставял информация.

„Виждайки по-големи кредити, имах желанието да бъде докладвано на принципала, за да може да се вземе точна и ясна позиция доколко този пит кредити биха могли да изпълнят целите и приоритетите, зададени в закона, устава и стратегията на банката“, каза той.

За утре са поканени за изслушване компаниите, които са получили най-големите кредити от ББР. Министър Петков обяви, че кредити за близо 1 милиард лева са раздадени само на 8 компании.

Подобен подход на изслушване на ръководството ще бъде използван за Българската консолидационна компания, заяви още Петков, който след изслушването даде брифинг за медиите. 

Петков и Янев са внесли предварителни искания за промени в надзорния и в управителния съвет на Българската банка за развитие още на 11 май и след това са ги оттеглили, става ясно от съобщение на БНБ. Анонсираните днес предложения за Валентин Михов и Васил Щомов все още не са входирани в Централната банка, уточняват от пресцентъра.
След като Симеонов и Бурска не се явиха на публичното изслушване в Икономическото министерство, министър Кирил Петков анонсира освобождаването им с думите: 
"След днешна дата те дори преди да е вписано в Търговския регистър, ако направят някое действие, подобно на тези, които са били извършени по тяхно време, те всъщност ще имат съдебна отговорност".
Номинациите за членове на Надзора на Българската банка за развитие Валентин Михов и Васил Щомов все още не са внесени в БНБ, но на 21-ви май, теост миналия петък, е оттеглено предишното предложение на Кирил Петков и Стамен Янев, което датира от 11-ти май и се отнася и за Надзорния, и за Упрлавителния съвет. Това е денят, в който президентът Румен Радев анонсира структурата и състава на служебния кабинет, а той сам по себе си положи клетва на 12-ти май. Стамен Янев влезе в Надзора на ББР като председател в качеството си на заместник-министър на Лъчезар Борисов, а служебният кабинет го върна на предишния му пост - ръководител на Агенцията за инвестиции.
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!