Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати привикаха британския здравен министър на изслушване за пандемията

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок днес ще се яви в Камарата на общините за да отговаря на въпроси, свързани с действията на правителството при справянето с пандемията от коронавируса. Това става само ден след като бившият първи съветник на премиера Доминик Къминс заяви, че Ханкок е напълно негоден за поста и е трябвало да бъде уволнен заради лъжи.

Доминик Къмингс заяви вчера, че има поне 15-20 основателни причини за уволнението на Мат Ханкок, сред които острият недостиг на защитно оборудване при избухването на пандемията и „глупавата политика с преследване на цели при тестването“.

Говорител на здравния министър заяви, че правителството напълно отрича обвиненията срещу него. Самият Ханкок посочи, че не е гледал напълно вчерашните показания на Къмингс пред парламентарната комисия, а „вместо това се е занимавал с ускоряването на хода на масовото ваксиниране, особено сред 30-годишните, и е спасявал човешки животи“.

Спешното искане за изслушване на Ханкок бе внесено от опозиционната Лейбъристка партия.

Доминик Къмингс напусна ролята си на първи съветник на Борис Джонсън в края на 2020 година в резултат на борба за надмощие в управляващите кръгове и оттогава е крайно критичен към правителството. Той заяви, че в резултат на допуснатите грешки „ненужно“ са починали хиляди британци.

Повече от 127 000 души, диагностицирани с Covid-19, станаха жертва на вируса от началото на пандемията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна