Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчево убежище в изложбата „Vitamin D“ на Рада Якова

Картина на Рада Якова
Снимка: Личен архив

Галерия „Аросита“ представя изкуството на Рада Якова в изложбата „Vitamin D“, която се открива утре, 28 май.

„Не само нужда от слънце, нужда от близост, от това да се прегръщаме, да се целуваме и тази голяма липса, така силно крещяща в мен, че явно е имала нужда да излезе под някаква форма. Формата, която аз мога да създам, е картини“, разказа Рада Якова в интервю за БНР.

Преди да започна да рисувам, всичко, което виждах, беше жълто. Първата ми задача беше да уточня кой нюанс на жълтото представя моето виждане за онази лекота в слънчевите дни, която изпитвам“, допълни тя.

Рада Якова   Снимка: Личен архив

Рада Якова обича да рисува женски фигури. Тази изложба обаче е по-абстрактна, защото е искала по-скоро да пресъздаде усещане.

Започнах да използвам тялото на танцуващата жена, за да изразя силата на жената“, сподели художничката за дните си в Софийската опера, които преди време я вдъхновили и насочили към женските силуети.

Рада е сред създателите на новаторски проект, който всеки месец представя селекция от творби на петима наши художници, които могат да бъдат закупени на онлайн търг.

„Обединява ни идеята да даваме възможност на българското изкуство да се развива извън нарочените правила. Ако то има правила, ние даваме още повече свобода, даваме една алтернатива.“

Снимка: Фейсбук страница на галерията

Рада има и друга своя кауза – да намали използваната пластмаса, затова учи децата си да пазаруват съзнателно, с по-малко пластмаса.

Следващият й артистичен проект ще бъде инсталацията „Розов облак“ в Русе.

Рада Якова е учила в Университета за приложни изкуства във Виена, Специалност „Графичен дизайн и реклама“. Живее в Хага, Нидерландия.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна