Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЕХ има дългове за 2,5 милиарда лева

| обновено на 27.05.21 в 18:51
Снимка: БГНЕС

Финансовото състояние на държавната енергетика вкара в задочен спор бившия енергиен министър Теменужка Петкова и настоящия - Андрей Живков.

В първото си изявление пред медиите Живков заяви, че дълговете на Българския енергиен холдинг са 2,5 милиарда лева и затова ще се работи за финансово стабилизиране на държавните дружества.

Министър Живков постави акцент върху финансовото състояние на всяко едно от дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг:

"БЕХ вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнат в регионален играч, да използва финансиране, за да решава текущи проблеми в енергетиката. Получава се, че БЕХ с дългосрочни задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което е един класически пример за път към дългова спирала".

Почти веднага след това бившият енергиен министър Теменужка Петкова посъветва Живков да прочете устава на БЕХ, според който холдингът не е оперативен, а финансов и, по думите ѝ, върши работата, за която е създаден:

"Колегата, без да посочи някакви числа, обясни как едва ли не държавната енергетика е в някакъв финансов колапс и понеже аз, за разлика от колегата, не работя по слухове, какво показват резултатите: 2014-та година Българският енергиен холдинг, когато ние поехме страната, беше на загуба в размер на 274 милиона лева. Към 31-ви декември 2020-та година Българският енергиен холдинг на консолидирана база е на 280 милиона лева печалба. Аз не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но ако под стабилизация разбира да увеличи печалбата на БЕХ, аз приветствам такава стабилизация".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна