Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петко Загорчев: Трябва да има клинична пътека за пост-Covid-синдром

Снимка: стопкадър Евроком

"Covid-19 е с изключително разнообразие по тежест, форми, индивидуалност. Това заболяване ни припомни индивидуалния подход към пациента. Ще има работни групи, но ориентировъчни схеми - не. Това е сериозно заболяване с разнообразие на клиничната картина". 

Това каза пред БНР д-р Петко Загорчев, началник на Спешното отделение на МБАЛ в Шумен. Той е част от група лекари, изследвала пост-Covid-синдрома. Според заключенията 80% от преминалите болестта имат проблеми като повишена тревожност, нарушение на паметта, депресивни състояния, нежелание за работа и за социални контакти. 

"Започнаха да се появяват пациенти, преболедували Covid-19, с негативни тестове, в които не откриваме обективна симптоматика, но не се чувстват добре". 

Д-р Загорчев обобщи теории на други лекари: 

"Травмата, която вирусът нанася върху имунната система, е тежка и продължителна... Covid-19 налага многоорганно, полисистемно увреждане". 

Д-р Петко Загорчев сподели, че нарича Covid-19 "многолик енергиен вампир" и посочи, че в страни от европейската общност се обмисля създаване на клинична пътека за пост-Covid-състояние и рехабилитация. 

Интервюто с д-р Петко Загорчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна