Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокус върху християнските теми в киното

Книгата на д-р Слава Янакиева „Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията“ е може да се каже първопроходник, тъй като у нас „теорията на религиозното кино е почти напълно неизвестна“, както отбелязва авторката и добавя, че „по тази причина настоящата книга черпи вдъхновение и критически подход от традицията на външни за нашето академично пространство автори“.

Спирайки се на филми от различни периоди на развитието на киното, Слава Янакиева проследява как във времето европейските режисьори интерпретират в тях християнските теми, като адресира текста към възможно по-широка публика. Инересът ѝ е към филми като „Евангелие по Матея“ на Пиер Паоло Пазолини, „Страстите Христови“ на Мел Гибсън, „Огледалото“ и „Соларис“ на Тарковски, „Седмият печат“ на Бергман, „Меланхолия“ на Ларс фон Триер, „Дървото на живота“ на Теренс Малики много други, без да се търси изчерпателност, а по-скоро философско осмисляне и анализ „на възможността и начините на транслация на богословските теми във визуалната култура и съответно в киното“.

Както самата отбелязва: „Киното има щастието да се е появило твърде късно, за да страда от еволюционистката болест на останалите „традиционни“ изкуства. То има свободата да избира своя инструментариум сред всички вече налични жанрове и исторически периоди, както и задължението да изработи специфично свой, основаващ се на спецификата на кинематографското изкуство. Това, разбира се, предполага прилични интердисциплинарни познания, а що се отнася до дисциплината „религия и кино“ – добра информираност в областта на богословието и религиозната образност едновременно със специфично кинематографичната осведоменост. Без претенция за някакъв съществен успех, в тази книга се опитах да засегна, макар и частично, огромната тема за отношения и влияния от описания характер.“

Чуйте д-р Слава Янакиева


Горещи теми

Войната в Украйна