Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен базар на книгата – "9% ДДС за по-четяща и по-образована нация"

Пролетният базар на книгата се провежда от 31 май до 6 юни отново пред НДК. Този път форумът е под мотото "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация". В едноименна дискусия на 2 юни от 11.00 часа на Литературния кът експерти от бранша ще разговарят за ефектите от намалената ставка на ДДС върху книгите и защо е важно тя да се превърне в постоянна. 

Всички посетители на Пролетния базар на книгата ще имат възможност да подпишат петицията, с която издатели и книжари призовават обществото да подкрепи запазването на по-ниска ставка на ДДС върху книгите като постоянна мярка. Петицията, инициирана от Асоциация „Българска книга”, вече е достъпна онлайн и може да бъде подписана от всеки, който желае да подкрепи книгите и четенето.

За програмата на най-голямото пролетно книжно изложение – традиционният Пролетен базар на книгата – разказва в "Артефир" Велизара Добрева, председател на Асоциация "Българска книга".

9% ДДС върху книгите – за постоянно

"Това, което искаме, като издатели и като асоциация, обединяваща книгоиздателите и книготърговците в България, е още веднъж да поговорим по темата, да подчертаем ясно и точно какви са ползите книгата да бъде подкрепена с по-ниска ставка на ДДС. И тази ставка, която беше изключително добра помощ в условията на тежките месеци на пандемията, да остане постоянна, така както е във всички останали европейски държави." 

И по този начин да подкрепим книгата, която не е обикновена стока 

"Книгата носи в себе си езика, културата, бъдещето на нацията, защото, за да може да има четящи хора, трябва да има книги – да се издават и те да стигат до тях. А четящите хора градят едно добро и хубаво бъдеще както в социален, така и в икономически аспект."

В традиционното пролетно-лятно изложение тази година участват рекорден брой участници – повече от 120 издатели и книготърговци, също и като изложбена площ – над 1300 кв. м в 54 шатри. Тази година и културната програма, която съпътства панаира, е много богата – близо 100 културни събития за 7 дни.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Асоциация "Българска книга"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна