Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов лапароскопски апарат в МБАЛ-Добрич

Снимка: Мая Щърбанова

Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от тази седмица разполага с нова лапароскопска апаратура. Техниката е от най-ново поколение, оборудвана е с 4К камери и оптика. Ръководството на болницата от години търси начин здравното заведение да обнови апаратурата си, която е на повече от 20 години. Закупуването на новата техника е подсигурено финансово от Министерството на здравеопазването и възлиза на около 275 000 лева. Новият лапароскопски апарат ще се ползва от лекарите в отделението по Акушерство и гинекология и в това по Хирургия. 

МБАЛ-Добрич е втората в страната, в която лекарите започват да практикуват т.нар. безкръвни, щадящи пациента операции. Тук е направена първата в България лапароскопска хистеректомия. Затова и борбата на целия екип на болницата и нейното ръководство да получат съвременна техника, отговаряща на стандартите на лечение на 21 век, не е спирала през годините. Получаването на модерната апаратура превръща областната болница в Добрич отново в конкурентноспособно здравно заведение, споделя директорът д-р Георги Желязков:

"Много малко болници в България имат възможността да оперират с такава апаратура".

Той обясни, че апаратурата дава възможност да се надгради нивото на болничните отделения, в които ще се използва. Д-р Желязков подчерта, че лекарите са подготвени за работа с лапароскопски апарат.  

По думите на д-р Мирослав Попов, началник на Отделението по хирургия в многопрофилната болница в Добрич, за всеки специалист би било истинско професионално предизвикателство и удоволствие да оперира с подобна съвременна техника. 

От началото на годината в Отделението по акушерство и гинекология повече от 50% от операциите са лапароскопски. Това е и отделението в многопрофилната болница в Добрич, което може да се похвали с относително ниска средна възраст на лекарите. Негов началник е д-р Ивайло Петев, според когото колкото по-добра е техниката, толкова по-улеснен в работата си е хирургът:

"Добрата техника гарантира по-малка хирургична и анестезиологична травма и по-кратко времетраене на операцията. Гарантира и по-добра сигурност, т.е. да знаеш, че това нещо, което си го направил, си го направил както трябва".

Модерната лапароскопска техника дава предимство и за привличането на нови лекари в здравното заведение, допълвайки възможностите за добри условия на работа и обучение за младите кадри, допълна директорът д-р Желязков. 

Новата апаратура пристига и тъкмо навреме, когато връщането на плановите операции и поотшумяването на страха у пациентите от заразяване с Covid-19, са напълнили почти всички отделения на болницата. 

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени