Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа

Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов, поясни министърът

| обновено на 30.05.21 в 10:26
д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

„Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“. 

Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък. 

„Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“. 

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни д-р Кацаров в предаването „Неделя 150“. 

Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“. 

Министърът поясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.  

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:  

До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов (бившият здравен министър - Бел. ред.)“. 

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие:  

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“. 

Интервюто с д-р Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна