Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 70 плажни ивици на концесия само 13 са кандидатствали за "Син флаг"

Българско движение "Син флаг"
Снимка: blueflag.bg

Златни пясъци и Централния плаж в Бургас, както и плаж "Харманите" в Созопол, плажовете на ваканционното селище "Дюни" и тези в местността "Аркутино" са сред носителите на Световната екологична награда "Син флаг" тази година.

"Син флаг" е международна програма, която обследва крайбрежните ивици по различни показатели - качество на водата, състоянието на околната среда, безопасност и добро управление. От 70 плажни ивици, отдадени на концесия и под наем по българското Черноморие само 13 са кандидатствали за наградата.

В списъка с отличените със "Син флаг" плажове тази година влизат трите плажни ивици на Слънчев бряг, Южния плаж в Несебър и други. За този сезон са отпаднали от наблюдението на програмата дългогодишните участници като плажовете на ваканционно селище "Елените" и плаж "Оазис".

"Ние в Българско движение "Син флаг", въпреки стремежа ни да привлечем повече кандидати, повече отличени през годините, реално се сблъскваме с нисък интерес и никаква подкрепа от държавни, общински и областни управи, които биха могли да стимулират концесионерите да се включат в тази престижна надпревара, световна“, каза за БНР Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Движението "Син флаг".

Според него незаинтересоваността се дължи на ниска туристическа култура и интереси в друга област, не в маркетинга.

"Това е безспорен маркетингов продукт - "Син флаг", най-изявеният световен екоетикет за плажове, няма по-престижна награда в света, емблема на всеки туризъм по света, в България е точно обратното", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Георгиев.

Той заяви, че едни от нередностите по плажовете, които не се поддържат добре, са свързани със заустване на отпадни води, което е катастрофално за качеството на водата.

"Това е един от белезите, които програмата "Син флаг" следи с редовни изследвания през сезона. Всяко изливане на води, дори дъждовни води, примесени с някакви отпадни нелегално заустени води, влошава състоянието и качеството на водата и това е катастрофално за хората, които се къпят там".

Мнението на граждани за състоянието на плажовете:

"Бургаският плаж е винаги поддържан, за другите не мога да кажа".

"Аз не ходя, но мисля, че изобщо не ги поддържат. Има много пластмасови отпадъци, стъклени също, фасове".

"Миналата година ходих на Централния плаж и там поддържат, чистят".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна