Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поток през времето" представя артефакти, спасени при строежа на газопреносната мрежа

Снимка: Анелия Джамбазка

В Националния археологически музей са експонирани артефакти, спасени по време на строежа на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" в Северна и Южна България. Находките са над 400.

Археологическото проучване под ръководството на Националния археологически музей към БАН е отнело 2 години. В него се включват специалисти от над 70 музеи и университети у нас и в чужбина.Газопроводът преминава през 11 области на България. Проучени са над 120 обекта, а 60 от тях са представени в изложбата "Поток през времето", разказа заместник-директорът на музея доц. д-р Стефан Александров.

"Представили сме материали, които обхващат всички периоди от развитието на културата по българските земи - от Неолита до към 18 век".  

Артефактите в изложбената зала са събрани след проучване на стотици декари площ за периода от 2019 до 2020 година. В изложбата „Поток през времето: Спасителни археологически проучвания по разширението на газопреносната мрежа на Булгартрансгаз“ участват и находки на 17 музеи от страната, каза ръководителят на отдел „Експозиции“ в музея гл.ас.д-р Камен Бояджиев.

В експозицията са включени предмети от бита, керамични съдове, оръжия, накити, култови и религиозни предмети от различни исторически периоди от ранния Неолит – 6 хиляди години преди Новата Ера, до Възраждането през 19 век. Златни и сребърни накити, фигурки и съдове, показват развитието на различните художествени стилове по земите ни.

Изложбата ще остане в музея до 19-и септември. Билетът за посещение на музея важи за всички експозиции в него, а всяка последна неделя от месеца входът е свободен.

Тази година Археологическият музей навършва 100 години от основаването си. Изложбата е част от събитията, посветени на годишнината, каза директорът на музея доц. д-р Христо Попов.

Рожденият ден на музея е на 18-и юли. Доц. Попов се надява повече хора да го посетят, защото за изминалата година отбелязват огромен спад.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Анелия Джамбазка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна