Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С отворени сърца и очи за „Варна Лит“ 2021

Снимка: @varnalit

„Варна Лит“ отново посреща литературата с отворени сърца и очи. Между 1 и 5 юни Международният литературен фестивал ще се включи в празненствата по повод „Варна – 100 години културен град“, като предложи срещи с изтъкнати български писатели, актьори, музиканти, журналисти и общественици.

Фестивалът започва през 2017 година с идеята литературата да „влезе“ в класните стаи, но не като задължителен предмет за изучване, а с лицата на своите съвременни български автори. В началото акцентът е насочен към детско-юношеската публика и детското четене, но с тазгодишното издание „Варна Лит“ се обръща и към най-малките. За тях фестивалът е подготвил творчески работилници, разговор на тема „Деца/Възрастни/Деца“ с авторките Вера Асенова, Катя Антонова и Нуша Роянова и караоке с „Маргаритка“ – проектът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „Мастило“, и Яна Липованска.

„Навикът да имаш книга в ръката си започва много преди и трябва да започва много преди да можеш да четеш“, обясни в „Артефир“ един от учредителите на фестивала – писателят Захари Карабашлиев. Той добави още, че трябва „да се прехвърли този мост – условно казано – център София и периферия Варна“.

„Аз много държа да направим нужното културата да спре да бъде толкова центростремителна, а да бъде навсякъде в населените места, където има хора, които четата, които мислят и мечтаят.“

Точно за тези хора „Варна Лит“ организира и среща с три познати женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе, които ще се опитат да поберат световете на книгите си в дискусията „Език/Свят/Език“. Водещ на събитието ще бъде Георги Тошев, който в един от фестивалните дни ще говори и за това как се разказват актьорите в книги.

В рамките на „Варна Лит“ 2021 миналото и бъдещето ще се срещнат в „сегато“, в което ще бъдат Захари Карабашлиев и Георги Господинов. На 2 юни, в един разговор на тема „Минало/Бъдеше/Минало“, модериран от журналиста Георги Милков, те ще общуват с публиката, ще си спомнят с нея, ще мечтаят и ще се потревожат, ако е необходимо, „защото иначе би означавало да сме нечувствителни“ към живота и всичко в него.

Тазгодишното издание на фестивала включва не само литературни, но и музикални и филмови изживявания, за които можете да прочете повече в сайта на „Варна Лит“. Той ще бъде открит на 1 юни с връчване на наградата „Позиция“ на писателя по сърце и лекар по призвание Людмил Станев.

А каква е позицията на самия фестивал, има ли време за мечтите и кои наричаме „Герои сега“ – чуйте от Захари Карабашлиев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна