Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Държавната консолидационна компания има спорна дейност

Милен Керемедчиев
Снимка: БГНЕС

Държавната консолидационна компания, създадена през 2010 година от министър Симеон Дянков и която беше към Министерство на финансите, още от първия си ден целеше да заобикаля законите и наредбите, защото идеята на Дянков беше да намери вратичка, да заобиколи изискването за парите от приватизация да влизат в Сребърния фонд и по този начин да се трупа един резерв, който би подпомогнал пенсионната система“, каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката.

„Вместо да се направи това, парите от приватизация влизаха в тази новосъздадена компания и ДКК беше първо свързана с приватизационни сделки. Едва при втория мандат на ГЕРБ, тя минава под егидата на Министерство на икономиката и започва своята бурна дейност. От 9 млн. лв. активи, тя набъбва до над милиард лева“, поясни още в „Преди всички“ Керемедчиев.

„Тази компания е създадена изключително порочно и нейната дейност е спорна. Аз не мога да си представя как в една компания под едно ръководство се управляват дейностите на дружества, занимаващи се с производство на кисело мляко и оръжия, с ремонт на язовири…тоест за тези години държавата решаваше да национализира някои дружества, или пък големите предприятия, които са апетитни, всички тези компании, които са печеливши, бяха под една шапка, на едно ведомство и ДКК никога досега не е провела нито едни търг по Закона за обществените поръчки“, каза още Керемедчиев.

По думите му ДКК е една от най-големите получатели на кредити от Българската банка за развитие:

"Което според мен е нарушение на устава на ББР, защото те са свързани лица двете институции. Когато се повдигне завесата, ще излязат доста смущаващи неща, има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено, това са 11 години своеволие в един от най-големите ресори на Министерство на икономиката", посочи още пред БНР Милен Керемедчиев.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна