Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героите букви в „АЯ – чудният свят на буквите“

Как визуалният образ на героите-букви инспирира текстове, които допълват буквите. Как рисунките типажи, базирани на буквите от българската азбука, могат да се превърнат в знаково разпознаваеми.

Всички тези истории се обединяват от образа на главната героиня - малкото момиченце – АЯ.

Как всяка буква може да се окаже герой в кратка история-приказка и какво можем да открием на страниците на новата детска книга „АЯ – чудният свят на буквите“.

Темата коментира в “Нашият ден“ Боряна Центнер, автор на книжката.

“Самата тема на книгата е образователна. Ясно е, че буквите са нещо, с което децата от ранна възраст трябва да се запознаят и да ги заобичат, което е по-важното.

Книгата започна свой собствен живот още докато се пишеше и създаваше – текст и илюстрации, защото те се оказаха неразривно свързани.

При промяна на текста се променяше героят, при промяна на героя се променяше и текстът.

Получи се една книга, която според мен става и за по-малки и за по-големи деца. По-малките ще могат да гледат картинките и текстът ще им се чете от родителите, а по-големите вече ще вникват в текста, който е малко за по-големи деца.

Търсим като художници характера на всяка буква. И в текста всяка буква би трябвало да заинтригува децата по същия начин, като необичаен, ярък характер.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна