Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагласите в обществото след нападението над Митко в квартал "Капана" в Пловдив

Полъх надежда за повече човечност в обществените реакции

Подкрепа за Митко, който беше нападнат от собственик на заведение в квартал „Капана“ в Пловдив
Снимка: БГНЕС

„Това, че Митко е добре познат там, позитивно приеман, докато явно съдържателят на заведението е създавал доста проблеми в предишните месеци" е решаващо за тази позитивна обществена подкрепа на по-слабия. Така коментира за БНР Никола Венков от Института по философия и социология при БАН, изследовател на политика на съвместно съществуване на градовете, нападението над Митко от собственик на заведение в квартал "Капана" в Пловдив.

Според него българските институции, вкл.прокуратурата, много внимателно преценяват кой стои от двете страни на даден конфликт, за да решат дали да вземат някакви мерки или не.

"Българското общество е много разнородно, в него има всякакви позиции. Проблемът, е че досега единият краен сегмент беше много видим и гръмък, като така създаваше впечатлението, че това е общественото мнение на всички, докато друг важен сегмент, който трябваше да му се противопостави и имаше тази възможност, си мълчеше". Това събитие има шанс да започне едно движение на този друг сегмент, като този друг сегмент може да започне да изразява мнението си без да се страхува, че ще бъде обвинен, че е част от нещо, което попагандно е представяно като " НПО-та, активисти на Запада", защото това също беше образ, конструиран от крайни националисти, които чрез тези конструкции на страхове обезсилваха всякаква реакция срещу тях, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Никола Венков.

Главният редактор на "Филибелии", Гласът на Столипиново, Абдулсамед Вели, коментира, че за първи път в историята на Пловдив българското общество застава зад някой от квартал "Столипиново".

"Митко не е единственият в квартал "Столипиново" с такова сърце, с такова възпитание, с такава култура, Митко е само една частица, една искра от целия огън. Но те са невидими, защото не се пише за тях. Медиите изобщо не пишат за доброто, а за лошото. Има доста образовани хора, с които трябва да бъдем похвалени, но и те остават в сянка".

По думите му в град Пловдив съществуват хора, които виждат реалността и застават зад правдата, а не зад крайно десните виждания.

"Ако продължава така и занапред да се защитава правдата, говоря за правдата без значение от етническата принадлежност на самия човек повярвайте ми, че тогава ще станем още по-силни, защото и малцинството ще се включи в протестните искания на българите. Те от страх не искат да влязат, за да не се създаде етнически  конфликт". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна